Med traditionell IPTV sänds program genom att konvertera till radiovågor och skickas över luften till en takantenn i huset. Antennen omvandlar vågorna tillbaka till elektriska signaler, och din TV-apparat avkodar dem för att producera ljud och bilder. Så, hur fungerar IPTV?

Live-program strömmas när de sänds, men förinspelade program och filmer måste eventuellt väljas och lagras för streaming. Vissa IPTV VOD-tjänster begränsar antalet program de tillhandahåller eftersom det inte finns tillräckligt med lagringsutrymme, men det här är ett sätt att begränsa den totala bandbredden för deras tjänst och dess inverkan på internet. Till exempel, om BBC erbjöd varje IPTV program som någonsin producerats på sin iPlayer som redo, skulle en betydande del av Storbritanniens hela Internet bandbredd kunna allvarligt sakta ner nätverket, eller någon annan typ av nettotrafik, eventuellt genom strömmande tv-serier och program.

Först måste TV-programmet (förinspelat eller fångat live med en videokamera) konverteras till ett digitalt format som kan levereras som ett paket med Internetprotokollet. Ibland kommer det ursprungliga programmet redan att vara i digitalt format; ibland kommer det att vara i form av en vanlig analog TV-bild (känd som SD-format) som behöver en extra bearbetning (analog till digital konvertering) för att konvertera IPTV den till digitalt format. Med tillämpliga bandbreddsbegränsningar måste videoklipp komprimeras (göras till mindre filer). På så sätt säkerställer de ett smidigt flöde utan buffring (mottagaren kan skapa periodiska förseningar när du skapar inkommande paket). I praktiken innebär detta att program kodas i MPEG2 eller MPEG4-format.MPEG4 är en ny video komprimeringsformat som ger mycket högre kvalitet bildöverföring med liknande bandbredd. Den använder halva bandbredden av MPEG2 komprimeringsteknik, IPTV som överför SD-sändningar. När transaktionen är klar måste annonser läggas till och informationen måste krypteras.

Vad är IPTV? Hur Fungerar Det?När du surfar på en webbplats skapar du en tillfällig anslutning mellan två datorer så att en “drar”information från den andra. Din dator (klient) drar information från en annan, vanligtvis en mycket kraftfullare dator (server), genom att ansluta direkt till en IPTV som motsvarar den webbplats du vill titta på. Det gör en kort, diskret konversation mellan klienten och servern där klienten begär de filer som behövs för att skapa den sida du letar efter från servern. Servrar är vanligtvis mycket snabba och kraftfulla, så många kunder kan ladda ner information samtidigt med mycket liten fördröjning. Detta är en en-till-en IP-anslutning. Det är känt som en enda punkt IP-anslutningsformulär.