Juul Labs, den ledande e-cigarettproducenten och den mest populära med ungdomar, kom före FDAs tillkännagivande när den tillkännagav planer onsdag för att avbryta försäljningen av dess mango-, frukt-, creme- och gurka-smakade e-juice pods hos mer än 90 000 butiker.
Företaget sa att det skulle kräva ytterligare åldersbekräftelsemått för onlineförsäljning av smakerna,
Gottlieb sade att de nya restriktionerna syftar till att skapa en balans mellan att hjälpa vuxna rökare att sluta genom mindre farlig vaping och samtidigt minska chansen att fler unga kommer bli beroende av nikotin.
Folkhälsoarbetare är rädda för att fånga vaping kan leda tonåringar att försöka röka när deras elektroniska enheter inte är tillgängliga.
Om FDA förbjöd mint och mentol vape smaker, Gottlieb sade, det skulle kunna göra cancer-orsakar mentol cigaretter mer attraktiva. Det skulle vara särskilt riskabelt, eftersom många unga människor redan är lockade till mentol.
Mer: Gasping for Action: Labbtest avslöjar populära e-cigarettvätskor innehåller skadliga kemikalier
Mer än hälften av barnen 12 till 17 som börjar röka gör det med en mentol-cigarett, säger Gottlieb.
Lyle Beckwith, senior vice president för regeringens förbindelser vid National Association of Convenience Stores, sade att ett förbud mot mentolcigaretter kommer att ”bara flytta den här försäljningen till den svarta marknaden.”
”Svarta marknadssäljare av tobaksprodukter kontrollerar inte köparens ålder, betalar inte skatter på deras försäljning och säljer mer än bara mentolcigaretter,” sa han.

Beckwith sade associeringen stöder verkställigheten av åldersverifiering för e-cigaretter men uppmanade FDA att dela med sig av information som visar att förslaget kommer att försäkra att mindreåriga barn inte har tillgång till enheterna.
FDA kommer att ändra sin tillämpningspolitik på smaksatta cigarrer så att alla som inte fanns på marknaden före februari 2007 inte längre kan säljas utan en omfattande vetenskaplig och säkerhetsutvärdering som byrån godkänner.
Robin Koval, vd för antitupföreningsgruppen Truth Initiative, sade att förbjuda mentol-cigaretter och alla smaksatta cigarrer är ”en av de mäktigaste åtgärder FDA kan ta när det gäller att rädda liv”. Hon uppmanade FDA att agera snabbt. ”Regleringsprocessen kan vara långsam, och varje dag förlorad mäts i liv,” sade Koval. ”FDA: s föreslagna försäljningsbegränsningar på e-cigaretter är ett steg framåt, men i sig räcker inte för att stoppa ungdomens e-cigarettepidemi.”
Sanningsinitiativet vill att FDA ska eliminera smaker, förbud mot försäljning på nätet, ytterligare begränsa marknadsföring till ungdomar och genomföra grundliga vetenskapliga granskningar av vaping-företagsapplikationer, så det är tydligt att e-cigaretter har en allmän fördel för folkhälsan ”innan de dyker upp i varje gymnasium i Amerika ”, sa hon.
Mer: Vilka tonåringar – och många vuxna – vet inte om e-cigaretter och vaping
”Bunnlinjen”, sade Gottlieb, ”är att dessa nya förslag att ta itu med smaker och skydda ungdomar dramatiskt skulle kunna påverka amerikanska barns möjligheter att få tillgång till tobaksprodukter som vi vet är både tilltalande och beroendeframkallande.”
Han kunde ha förbjudit alla smaker, säger Gottlieb – och han kanske fortfarande.
”Gör inget misstag om politiska förändringar inte vänder om denna epidemi, och om tillverkarna inte gör sin del för att hjälpa till i denna anledning, kommer jag att undersöka ytterligare åtgärder,” sa Vape.se.